2011. február 11., péntek

Vízforralás szobahőmérsékleten

5 megjegyzés:

  1. tetszetős blog, bár az eddigi kísérleteket ismertem vagy nem volt nehéz rájuk jönni, de a fiatalságnak jók ezek, csak így tovább :)
    nem tudom, hogy tervezitek, de szerintem jó ötlet lenne a megfejtéseket, majd a versenyek lezárultával megosztani.
    jó ötlet volt a szertárral összefogni :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük a bátorítást a jövőre nézve, a megfejtések természetesen publikálásra kerülnek a helyes megfejtőkkel együtt. A szertárral nem fogtunk össze, de a Lacinak sokat köszönhetünk.

    Üdv:jokiserlet csapat

    VálaszTörlés
  3. Kb hány fokosra kell melegíteni a vizet, és mennyit kell rakni a 60 ml-s fecskendőbe, hogy működjön a kísérlet?

    VálaszTörlés
  4. Szia DÁ!

    Köszönjük a hozzászólásodat!
    Nem kell melegíteni a vizet egyáltalán.
    A forrás ugyanis nem egyenlő a forró(nagyon meleg) fogalommal.
    A forrás fizikus szemszögből az az állapot, amikor a folyadék belsejében megindul a buborékképződés. A forráspont függ a folyadék körüli (általában levegő) gáz nyomásától.
    Tehát:
    A 60 ml-s fecskendőbe kb. fél tartálynyi vizet szívsz, befogod a fecskendő végét, és a fecskendő szárának a meghúzásával megnöveled azt a térfogatot amit a folyadék feletti normál légköri nyomású levegő kitölt. Így nyomáscsökkenést idézel elő a tartályban: a víz forrni kezd (buborékosodik, a buborékok nőnek).
    A víz ugyanúgy szoba hőmérsékletű marad, nem lesz forró, csak forrni kezd.Ami nem ugyanaz a fogalom.
    Üdvözlettel:
    jokiserlet csapat

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm!

    Előbbieket tudtam, csak nem voltam biztos abban, hogy sikerül-e elég alacsony légnyomást létrehozni a fecskendőben ahhoz, hogy a forrás megkezdődjön.

    VálaszTörlés