2011. július 4., hétfő

Júniusi kísérlet pack- megoldások

Sziasztok!

A Júniusi kísérlet pack videónkban több kísérletre nem adtunk magyarázatot,a válaszadás lehetősségét átengedtük a fiatalságnak :)
Draskóczi Ádám és Tóth Zsombor a két kémikus fiatalember (akiknek a neve ismerős lehet a számotokra) felfedte a jelenségek titkát, ezt tesszük most közkinccsé.

Gyertyás-lombikos kísérlet magyarázata Ádámtól: A gyertya égés közben elfogyasztotta az oxigént a gömblombikban lévő levegőből, emiatt bent lecsökkent a nyomás (miután a keletkező gázok lehűltek, ill. lecsapódtak), és a külső nagyobb légnyomás a vizet (ami festve volt hipermangánnal, innen a lila színe) benyomta a lombikba. Ha a gyertya tudja a kémiát, akkor a vízszint a lombik térfogatának körülbelül 1/5-ig ment fel, bizonyítva, hogy a levegő 1/5-e égést tápláló oxigén.

Szökőkút kísérlet magyarázata Ádámtól: Az üvegkádban univerzál-indikátorral festett savoldat volt (piros szín oka), a lombikban ammónia és egy csepp víz. A víz oldotta szinte az összes ammóniát (a víz térfogatának 6-700-szorosát tudja ammóniából oldani), emiatt lecsökkent a nyomás a lombikban, és a külső légnyomás bepréselte a savoldatot. Mivel annak koncentrációja kisebb, mint az ammóniáé, ezért végig lúgos kémhatású oldat volt a lombikban, és a savval együtt indikátor is jutott be, az lila színnel jelezte a szalmiákszesz kémhatását.

Tóth Zsombor magyarázata a vulkánkísérlethez egyenletekkel: A vulkánnál a narancssárga anyag ammónium-dikromát ((NH4)2Cr2O7) volt, ez heves bomlásba kezdett, az alkohol csak a hőt adta, és mivel a bomlás endoterm folyamat a hő indítja be. Az ammónium-dikromát maga tartalmazta az oxidáló és redukálószert is egyaránt, ezért a folyamat nem egyszerű hőbomlás, hanem redox folyamat is. A reakció során nitrogénné, vízzé és dikróm-trioxiddá alakul. (NH4)2Cr2O7 = N2+Cr2O3+4H2O

Ádám magyarázata a palackos robbanós kísélethez: Az első palackban metil- vagy etil-alkohol-gőz volt, a második palackban ugyanez, levegő helyett tiszta oxigénnel megbolondítva. Tiszta oxigénben jobban és hevesebben ment végbe az égés (mivel a levegőnek mindössze kb. 20 %-a oxigén, lásd 3. kísérlet), nagyobb hanggal, magasabb hőmérsékletű lánggal és emiatt vakítóbb fénnyel zajlott le a reakció.

Köszönjük nekik, büszkék vagyunk rájuk :D
Jutalmul Jókisérletes kis meglepetést küldünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése