2011. február 18., péntek

Nyomás tojás!



Amire szükséged lesz a kísérlet elvégzéséhez:

1. Egy, a héjától megtisztított keményre főtt tojás.
2. Egy szélesebb szájú üvegpalack, aminek a szájába kényelmesen belehelyezkedhet a tojás, de ne olyan széles hogy belepottyanhasson .
3. Vastagabb papír, mert az nem ég el hirtelen, mint a papír zsebkendő vagy a papír szalvéta.
4. Tűzgyújtó szerszám.

Sok sikert!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes, de nekem van egy problémám ezekkel a videókkal! A zene mindíg más, válaszatok ki egy zenét és azt használjátok minden vidinél! Egyébként grat! 5*

    VálaszTörlés
  2. Kedves Fizikusok!

    A videó jó, de ismereteim szerint a palackban levő felmelegedett levegő a térfogat tágulása miatt nagyobb nyomást fejt ki, mint a standard állapotú (szobahőmérséklet, azonos nyomás). A tojás amiatt szívódik be, mert a papír az égéshez elhasználja az oxigént, és emiatt lép fel nyomáskülönbség. A meleg levegő csak kinyomta volna a tojást...

    VálaszTörlés
  3. Szia DÁ!

    Köszönjük a hozzászólásod!
    A mi magyarázatunk:
    A hő miatt kitágult gáz nagyobb térfogattal rendelkezik, ezért egy része kiürül az üvegpalackból. Amikor lehűl, akkor kisebb lesz a nyomás a palackban, mint azon kívül. Így a légköri nyomás bele fogja nyomni a tojást.
    Nem gondolnánk, hogy az elégett oxigén miatt lenne, hiszen az égés során ugyanannyi anyagmennyiségű széndioxidnak kell keletkeznie.

    üdvözlettel:
    jokiserlet csapat

    VálaszTörlés
  4. Igen, de ha belegondoltok, a híres kísérlet (melyben a gyertya égés során felszívja a vizet) is ugyanezen alapul (jogos a felvetés, hogy ott "elnyelődik" a szén-dioxid a vízben, de ha jól tudom, a tojás és pár szerves anyag is képes gázokat elnyelni).
    Viszont az általatok írt megoldás látva megnyugvást lelt háborgó lelkem...:)
    Amúgy az említett kísérlet (az első fél perc a lényeges):
    http://www.youtube.com/watch?v=pRiXsQLYoJA&feature=related

    VálaszTörlés
  5. A kísérleteitek és a videóitok nagyon jók és az előadásmód is kiváló. Nekem az az egy dolog tűnt fel, hogy a videók nagyon szét vannak tördelve (egy mondatot vesztek fel egyszerre és aztán digitálisan egymás után rakjátok). De ennek ellenére minden elismerésem!

    Tóth Zsombor (tricium.blogspot.com)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó de ez "copy" videó mert ezt én csináltam meg először. :D

    VálaszTörlés
  7. Bocsi, hogy beleszólok, de valóban nem a kitáguló levegő hozza létre a nyomáscsökkenést az üvegben; a papír ugyanis cellulóz (tehát egy poliszacharid) aminek égése során az általatok említett CO2 mellett VÍZ is keletkezik ami az üveg hidegebb részein lecsapódik. Abban tehát igazatok van, hogy az anyagmegmaradás törvénye érvényesül; DE a CO2-re és a vízre együttesen így a lecsapódó vízgőz valóban nyomáscsökkenést fog előidézni.

    VálaszTörlés